Publications with JCR impact factor related to our MRI device for meat pieces

We have been working with MRI (Magnetic Resonance Imaging) more than 10 years, with several projects on this subject (4), the first one in 2002. Now we have our own low cost MRI device since recently, installed at the Faculty of Veterinary (University of Extremadura) from the SIPA external service (Servicio de Análisis e Innovación en Productos de Origen Animal = Service Analysis and Innovation in Animal Products).

2014-02-10 09.53.07

We have developed our own processing algorithms for such images (Image Processing), based mainly on the extraction of image features, focusing mainly on the shapes and textures.

Figure 2 andrés

And the result of these works have obtained several publications with JCR impact factor over the years:

  1. Pérez-Palacios T., Caballero D., Caro A., Rodríguez P.G., Antequera T. (2014): Applying data mining and Computer Vision Techniques to MRI to estimate quality traits in Iberian hams. Journal of Food Engineering (JCR-2014 = 2,771; Categoría: “Food Science & Technology” 19/123; 1er cuartil), 131, 82-88
  2. Molano R., Rodríguez P.G., Caro A., Durán M.L. (2012): Finding the largest area rectangle of arbitrary orientation in a closed contour. Applied Mathematics and Computation (JCR-2011 = 1,317; Categoría: “Mathematics, Applied” 44/245; 1er cuartil), 218 (19), 9866-9874
  3. Perez-Palacios T., Antequera T., Durán M.L., Caro A., Rodriguez P.G., Palacios R. (2011): MRI-based analysis of feeding background effect on fresh Iberian ham. Food Chemistry (JCR-2010 = 3,458; Categoría: “Food Science & Technology” 5/126; 1er cuartil), 126, 1366–1372
  4. Pérez-Palacios T., Antequera T., Durán M.L., Caro A., Rodríguez P.G., Ruiz J. (2010): MRI-based analysis, lipid composition and sensory traits for studying Iberian dry-cured hams from pigs fed with different diets. Food Research International (JCR-2010 = 2,416; Categoría: “Food Science & Technology” 20/126; 1er cuartil), 43 (1), 248-254
  5. Pérez-Palacios T., Antequera T., Molano R., Rodríguez P.G., Palacios R. (2010): Sensory traits prediction in dry-cured hams from fresh product via MRI and lipid composition. Journal of Food Engineering (JCR-2010 = 2,168; Categoría: “Food Science & Technology” 27/126; 1er cuartil), 101, 152-157
  6. Antequera T., Caro A., Rodríguez P.G., Perez T. (2007): Monitoring the ripening process of Iberian ham by computer vision on magnetic resonance imaging. Meat Science (JCR-2007 = 2,006; Categoría: “Food Science & Technology” 19/103; 1er cuartil), 76 (3), 561-567
  7. Cernadas E., Carrion P., Rodríguez P.G., Muriel E., Antequera T. (2005): Analyzing Magnetic Resonance Imaging of Iberian Loin to Predict its Sensorial Characteristics. Computer Vision and Image Understanding (JCR-2005 = 1.468; Categoría: “Computer Science, Artificial Intelligence” 30/79; 2º cuartil), 98 (2), 345-361
  8. Antequera T., Muriel E., Rodríguez P.G., Cernadas E., Ruiz J. (2003): Magnetic Resonance Imaging as a Predictive Tool for Sensoring Characteristic and Intramuscular Fat Content of Dry-Cured Loin. Journal of the Science of Food and Agriculture (JCR-2003 = 0,978; Categoría I: “Food Science & Technology” 31/94; 2º cuartil; Categoría II: “Agriculture, Multidisciplinary” 5/29; 1r cuartil), 83, 268-274

 

Captura3-windows GUI antonio

pablogarguez

@pablogarguez es actualmente #Investigador y Profesor Titular de Ingeniería Informática de la Escuela Politécnica en la Universidad de Extremadura en Cáceres. Ha sido Director General de Agenda Digital de la Consejería de Economía, Ciencia y Agenda Digital de la Junta de Extremadura, desde septiembre de 2019 a agosto de 2023. Fue Director de la Escuela Politécnica de Cáceres (School of Technology) de la Universidad de Extremadura durante 3 años (2017-2019), con titulaciones de grado, máster y doctorado en los campos de Ingeniería Civil, Edificación, Informática y Telecomunicaciones. Su trayectoria docente comienza en 1997 básicamente en asignaturas de Programación y de Bases de Datos. Su actividad investigadora se ha centrado en el Reconocimiento de Patrones y la Ciberseguridad. Fruto de esta labor de investigación, resaltar que es coautor de más de veinte artículos publicados en revistas internacionales indexadas en JCR, con un índice H de 12 en cuanto a las citas conseguidas por estos artículos. Actualmente tiene 3 sexenios de investigación a nivel nacional, y el último de ellos es un sexenio vivo (activo). También posee un sexenio de transferencia en la única convocatoria abierta hasta ahora por el Ministerio (2019).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *